Huvudvärk är ett av de vanligaste besvären vi har i Sverige. 96 % av befolkningen drabbas av huvudvärk under sin livstid, och huvudvärk är vanligare hos kvinnor än hos män.
Huvudvärk är helt enkelt smärta i huvudet. Smärtan kan komma från många olika strukturer i huvudet, såsom bihålor, blodkärl, nerver, muskler och hjärnhinnor. Vi delar in huvudvärk i två grupper: primär och sekundär huvudvärk.
Primär huvudvärk är när huvudvärken är en sjukdom i sig. Migrän, spänningshuvudvärk och klusterhuvudvärk är de tre vanligaste primära huvudvärkstyperna vi har. Sekundär huvudvärk är när huvudvärken är ett tecken på en annan underliggande sjukdom. Till exempel kan bihåleinflammation eller hjärnhinneblödning orsaka huvudvärk, tillsammans med andra symtom.
Denna uppdelning använder vi även när vi undersöker och diagnostiserar patienter med huvudvärk. Vi försöker avgöra om patienten har primär huvudvärk eller sekundär huvudvärk.
Vi kan nästan alltid skilja primär från sekundär huvudvärk med hjälp av en anamnes och undersökning av patienten, där vi är särskilt uppmärksamma på så kallade röda flaggor. Röda flaggor är varningssignaler som kan indikera en allvarlig bakomliggande sjukdom som hjärntumör och hjärnhinneblödning. Patienter med röda flaggor måste undersökas och utredas vidare för att utesluta allvarlig sjukdom som orsak till huvudvärken.
Om det är en primär huvudvärk är det inte en farlig sjukdom som orsakar smärtan. Patienten kan fortfarande ha mycket ont och det är viktigt att erbjuda bra information och behandling för att ge en bättre livskvalitet.
Om vi misstänker sekundär huvudvärk måste vi utreda vidare för att hitta den underliggande sjukdomen och behandla den sjukdom vi hittar.