Sjukdomen uppstår när matspjälkningsenzymer felaktigt aktiveras i pankreas och börjar bryta ned celler i pankreas. Tillståndet kan utlösas av gallsten som fastnar i nedersta delen av gallgången, överkonsumtion av alkohol, pankreascancer och vissa läkemedel.
Sjukdomen karakteriseras av starka smärtor i övre delen av buken, epigastriet. Smärtorna är vanligtvis konstanta med utstrålning mot rygg, och patienten har även andra symtom som illamående och kräkningar. För att bekräfta diagnosen tar vi blodprov och ser då särskilt efter höga nivåer av matspjälkningsenzymerna amylas och lipas som tyder på skada på pankreas. Man gör vanligtvis bildgivande undersökning av pankreas. Oftast börjar man med ultraljudsundersökning av pankreas och gallvägar, men utifrån situationen kan det också vara aktuellt med MR eller DT av buken.
Behandlingen består av vätsketillskott och näring, samt symtomatisk behandling av patientens besvär som smärtlindring och mot illamående. Utöver det behöver vi behandla eventuella utlösande orsaker som t.ex. gallsten i gallgången.
Bland akuta komplikationer är vi särskilt oroade över cirkulationssvikt och multiorgansvikt. Lite senare i förloppet är vi uppmärksamma på bakteriell infektion och utveckling av sepsis. Ungefär 10 % av patienterna som får akut pankreatit kommer få bestående skador på pankreas som gör att den inte fungerar normalt. Patienten kommer då kunna uppleva långvariga smärtor, matspjälkningsproblem, och kunna utveckla diabetes. Det kallas för kronisk pankreatit.