Våra bästa studietips

Studietips som ger de bästa förutsättningarna för en lyckad start på sjuksköterskestudierna. Vi på MedEasy har samlat våra 10 bästa studietips. Vi hoppas att de kan hjälpa dig inför tentan. Och kanske ännu viktigare: Kunskapen du skaffar dig är först […]

1: Njut av fadderveckan

Njut av din faddervecka! För många är det veckan man ser tillbaka på efteråt med glädje. Ta dig tid att lära känna massor av nya trevliga människor – kanske hittar du till och med din nya studiegrupp?

Med MedEasy-appen har du alltid möjlighet för att repetera, oavsett var du är.
Foto: MedEasy

2: Kom i gång

Låt inte fadderveckan vara för evigt – starta igång i god tid!

Bortförklaringar att skylla på finns det nog av. Det svåraste är att inte plugga, utan att komma igång. Här kan MedEasy vara till hjälp. Poppa lite popcorn och titta på videor och svara på våra flervalsfrågor på bussen. 

Det bästa sättet att få en uppgift att verka svår är att skjuta upp den, hävdade Winston Churchill. Kommer du igång tidigt gör du dig själv en stor tjänst!

Att förbereda sig med MedEasy inför skolans lektioner/föreläsningar kan bli en bra kombo!

Appen hittar du här för Android och här på App Store.

3: Håll ångan uppe

Med flera år vid skolbänken har vi bevisat att hårt arbete redan från början ger det bästa resultatet i slutet!

Vissa studenter läser regelbundet och fokuserat, andra tar hela lasset veckan innan tentan. Oavsett vilken typ du är kan det vara en bra idé att sätta upp några mål för dig på vägen, så du kan dela upp kunskapsbagaget i mindre portioner, som du fördelar jämnt över terminen. Du kan exempelvis bestämma att du ska ha koll på din läkemedelsberäkning, eller ha kikat på nån särskild videoföreläsning inför måndagens föreläsning, innan fredagsbaren. Hjärnan lär sig och skapar med tiden, så kunskapen du skaffar dig den sista veckan fram till tentan kommer förmodligen inte att finnas där särskilt länge.

Gör en studieplan till dig själv, med fasta mål för när olika ämnen ska ses över. Kom ihåg att avsätta tid för att repetera flera gånger.

Gå på skolans föreläsningar!

4: Gå på skolans föreläsningar  

Ta del av föreläsningarna och delta i lektionerna på din skola. Lärosätena lägger mycket resurser på detta och det är här du har möjlighet att ställa frågor och föra ämnesmässiga resonemang och diskussioner. Om du ser våra föreläsningar som en del av din förberedelse kan du lättare bilda dig en överblick över vad som är svårt och vad du är lite extra nyfiken på!

Förutsättningarna för varaktigt lärande blir inte bättre än när du ställer frågor till din föreläsare – du kommer att upptäcka att du alltid kommer att komma ihåg svaret!

5: Delta i studiegrupper

Hitta någon du kan tänka dig skapa en studiegrupp med. Leta efter positiva pluggkompisar med gott humör och god arbetsmoral. Om du hamnar i en grupp där alla lägger sin energi på att prata om det senaste skvallret och ingen jobbar aktivt -gör något åt det. Om inte, hitta en grupp som passar dig bättre!

En bra studiegrupp kan göra skillnad på om de sista veckorna fram till tentan är fyllda av en bra magkänsla eller inte.

6: Undvik att bliv passiv

Du lär dig bäst genom att lyssna, se, tänka, skriva, formulera, omformulera, rita, radera och åter rita. Videorna på MedEasy är en bra hjälp för syn och hörsel, men resten behöver du göra själv.

Lös flervalsuppgifter och skriv ner anteckningar på papper eller i vårt kompendium (tillgängligt för försäljning från mitten av februari 2023!) medan du tittar på videorna. Rita dig gärna igenom filmerna också – till exempel blir blodcirkulationen mycket lättare om du följer med via papper och penna!

Du bör träna på att återberätta materialet med dina egna ord. Vi rekommenderar att du pausar videon och upprepar det du har lärt dig för dig själv – helst genom att faktiskt säga orden högt för dig själv. 

Det funkar också bra att berätta/presentera för varandra i studiegruppen; någon kan vara patient och någon kan vara sjuksköterska och förklara något på ett enklare sätt med egna ord – ett sätt att även hjälpa varandra på traven.

När du varierar mellan de olika metoderna kommer din koncentration att hålla längre. Det är bättre att läsa lite i taget ofta än att läsa en större portion sällan!

7: Ta hand om dina grundläggande behov

Som sjuksköterskor lär vi oss om grundläggande mänskliga behov. Dessa gäller faktiskt även dig som student! Sömn, kost och träning påverkar förmågan att ta till sig nya färdigheter. Det gör också sociala behov och aktiviteter som ger dig energi. Kolla in studentorganisationer och andra aktivitetserbjudanden i din nya närmiljö. Har du en bra planering och god framförhållning så bör det finnas plats för allt.

De flesta nämner bara det mest positiva när de pratar om sin egen studietid. Men den här perioden är också krävande. Tveka inte att söka upp dina handledare på kursen, studenthälsan eller någon organisation om du upplever fysiska, psykiska eller sociala utmaningar. De är experter på studenternas välmående, och kan vara goda rådgivare och samtalspartners. Det kan finnas flera studietips som du kan få ta del av.

8: Fokusera på att förstå

Förståelse slår memorering! Att plugga så vi förstår kunskapen gör att den fastnar bättre. Kunskapen blir också lättare att plocka fram senare, än om vi bara memorerar den i sista stund.

Det du lär dig nu är som sagt viktigt för att du ska bli en bra sjuksköterska för dina framtida patienter. Målet bör därför vara att kunskapen ska hålla längre än till tentamensdagen.

9: Repetera ofta

Ytterst få har ju klisterhjärnor – «du vet, en sån; där all fakta bara klistrar sig in direkt utan ansträngning», vi andra måste upprepa och det kanske många gånger. Kom ihåg att avsätta tid för det under terminen. Flervalsuppgifter (MCQ) i MedEasy-appen är ett perfekt sätt att repetera, oavsett var du är. Ett tips vi har fått från studenter är att tvinga sig själva att svara på 10 MCQ innan de kan kolla Instagram och andra sociala medier. Det kan vara lite tråkigt, men det fungerar!

Flervalsuppgifterna baseras specifikt på föreläsningarna och de generella lärandemål som vi följer på MedEasy.

10: Lös gamla tentamensuppgifter

Vänta inte till slutet av terminen med att kika på gamla tentamensfrågor, använd dem hela vägen! Det kan hjälpa dig att fånga upp de olika frågeorden och träna dig i att svara på rätt sätt. Kika även en extra gång på frågeorden i din skolas lärandemål.

När hjärnan ställs inför frågor och får sina kunskaper repeterade, kommer svaren att kommas ihåg både till tentan och senare i arbetslivet.

Låtsas att det är en tenta och lös uppgifterna. Prova både ensam och tillsammans i studiegruppen. Uppgifter du förklarar och löser på tavlan framför studiegruppen kommer att kommas ihåg längre!

Lycka till!

Dela denna text

Läs mer:

Prova gratis i 24 timmar!

Registrera dig

Har du en användare? Logga in

Eller

Nu är du igång!

Genom att registrera dig får du fri tillgång till allt vårt innehåll i 24 timmar.

Redan registrerad? Logga in