Sjuksköterskan Helena har en viktig roll inom psykisk hälsa

I vår podcast fick jag äran att träffa Helena; en mycket erfaren psykiatrisjuksköterska som har arbetat med psykisk hälsa inom både akutsjukvård och öppenvård i många år. Det var extra roligt att få träffa henne, eftersom vi faktiskt läste vårt första år på grundutbildningen på sjuksköterskeprogrammet tillsammans – och nu möts vi igen, båda engagerade inom sjukvården. Helena handleder även många studenter i sin yrkesroll.

En tidig nyfikenhet till psykiatri

Helena berättade att hon tidigt visste att hon ville jobba inom psykiatrin. Hon började sin karriär som skötare och drogs snabbt in i psykiatrins fascinerande värld. Med tiden har hon samlat på sig ett brett spektrum av erfarenheter, från arbete inom akutsjukvård och missbruksvård till rollen som hon har idag som vårdsamordnare inom primärvården. Idag arbetar hon i ett team med psykologer, läkare och andra vårdprofessioner för att stötta patienter med psykisk ohälsa i deras vardag.

Att våga ställa de svåra frågorna

Under vårt samtal lyfte Helena fram något väldigt viktigt: att våga ställa de svåra frågorna om psykisk ohälsa. Det finns ofta en rädsla bland vårdpersonal att «väcka björnen som sover», men Helena menar att denna «björn» faktiskt inte sover. Genom att öppet och lugnt fråga om patienters mående och eventuella suicidtankar kan man hjälpa dem att få kontakt med sina känslor och våga be om stöd. «Det handlar om att bygga en trygg relation,» säger Helena. «Många känner sig sedda och omhändertagna när de förstår att någon faktiskt bryr sig om hur de mår.»

Ett strukturerat arbete för bättre vård

Helena berättade även om det projekt som hon varit med om att implementera i Dalarna, där fokus ligger på att stötta patienter med psykisk ohälsa som får antidepressiva mediciner. Tidigare kunde patienter sluta ta sina mediciner på grund av biverkningar eller brist på uppföljning, vilket ledde till att många inte fick den hjälp de behövde. Helena och hennes team följer nu upp patienterna genom regelbundna samtal och skattningsskalor för att säkerställa att behandlingen fungerar. Detta arbetssätt har visat sig förbättra patienternas välmående och minskar risken för återfall.

Ett teamarbete med patienten i centrum

Helena underströk vikten av ett samarbete mellan olika vårdprofessioner för att ge en helhetsvård till patienterna. På vårdcentralen arbetar hon nära läkare, psykologer, rehabkoordinatorer, sjuksköterskor och undersköterskor, vilket gör att patienterna kan få en heltäckande vård. Helena ser verkligen värdet av att ha ett multidisciplinärt team kring patienten, och hennes erfarenhet visar hur psykiatrisk och somatisk vård kan komplettera varandra för att ge patienten bästa möjliga stöd.

Kompetensutveckling

«Det är ju kris på sjuksköterskor överallt. Och det är klart att man tar in sjuksköterskor som inte är vidareutbildade också.  Då gäller det att be om stödet, hjälpen och handledning.»
Vi pratar lite omkring utbildning och frågar om Helena har några bra tips att dela med sig av: «Om vi ska få folk att må bättre.  Då är det ju också bra att tänka på sin livsstil, och då kan en MI-utbildning motiverad intervju, vara jättebra».
«Men sen är det ju också bra att kanske få mer utbildning inom det man jobbar inom.  I akutpsykiatri, det kanske är bra att få mera kött på benen om psykoser till exempel» säger Helena. Att MedEasy har tagit fram en kurs i psykiatri med bland annat föreläsningar i just psykos säger hon «Bra! Det behövs!».

Helena delar med sig av en viktig insikt: att arbeta med psykisk hälsa kräver både ett strukturerat och empatiskt förhållningssätt. Hennes erfarenheter påminner oss om hur mycket kraft det finns i att möta människor där de befinner sig, att ställa de svåra frågorna och att finnas kvar för att stötta under hela vårdresan.

Läs mer:

Få högsta betyg med toppstudentens studieteknik!

Så gick Sabina Tutuncu från kaos till att ha full kontroll över sina studier på sjuksköterskeprogrammet När Sabina började plugga till sjuksköterska beskriver hon känslan så här: “Det var totalt kaos i mitt huvud.” Men med tid, tålamod och ett […]

Läs mer
Prenumerationer
Andra produkter

Rabatt till fackföreningar

Månad

SEK
219,-

Tillgång till allt innehåll. Avsluta prenumerationen när som helst.

Läs mer

Kunskapsboost

SEK
79,-

Boosta din kunskap med fem valfria videor i månaden.

Läs mer

Fackföreningar med rabatt hos MedEasy