
Att plugga är en spännande resa – men också en riktig utmaning. Tempot är högt, mängden kunskap enorm och praktiken kräver att du snabbt omsätter teori till verklighet. Hur gör man då för att inte drunkna i kurslitteraturen och faktiskt […]
Läs merHur säkerställer man kvalitet i vården när arbetsdagen är intensiv och bemanningen redan är pressad?
I Våler kommun i Østfold har ledningen valt att tänka helt nytt. Med hjälp av digitala verktyg och en rejäl dos akademiskt engagemang tar ansvariga nu krafttag för att stärka kompetensen hos vård- och omsorgsanställda.
«Vi upplever en ständig ökning i komplexiteten kring patientbehandlingen, både på äldreboenden och inom hemsjukvården. Det är viktigt att vi skapar förutsättningar för våra medarbetare att få möjlighet till akademisk utveckling» säger Trine Bråthen, verksamhetschef inom vård och omsorg i Våler kommun.
Samtidigt har det visat sig vara en utmaning att få till traditionell utbildning i ett pressat arbetsschema. Utbildnings- och utvecklingssjuksköterskan Kine Blomsnes berättar att försök med fortbildningsluncher och temadagar efter pandemin har haft begränsad effekt.
«Alla har inte möjlighet att delta, och det finns ofta inte tid att ta igen det man missat. Därför behövde vi en ny lösning med bättre tillgänglighet som gör att fler slutför kurser och underhåller det vi anser vara livräddande kunskap.»
Valet föll på MedEasy.
«MedEasy ger oss både gedigen ämneskunskap och praktisk användarvänlighet. Det är enkelt att logga in, och innehållet presenteras på ett sätt som är lätt att förstå och lätt att minnas. Många medarbetare har berättat att «poletten trillade ner» efter att ha sett videofilmerna. Det skapar motivation och en känsla av att lyckas» säger Blomsnes.
Medarbetarna i Våler har nu börjat arbeta med MedEasys kursplaner inom områden som grundläggande klinisk bedömning, sepsis och det nationella varningssystemet NEWS2. Framöver står även ämnen som akut koronart syndrom, stroke och inte minst den lagstadgade läkemedelshanteringskursen på schemat. Att lyssna på personalens önskemål och behov när det gäller fortbildning är en grundpelare i den nya metodiken.
«Vi kommer att kartlägga vilka ämnen som medarbetarna själva tycker är viktigast, och kombinera videofilmerna med praktiska övningar och reflektion under fysiska fortbildningsdagar» säger Blomsnes.
Men det handlar inte bara om kunskap. Det handlar också om ekonomi och rekrytering.
«Ökad kompetens ger högre kvalitet, större trygghet i arbetet och därmed också ökad patientsäkerhet. Och det bästa av allt är att det inte behöver kosta mycket. Med rätt verktyg och en strukturerad uppföljning kan vi uppnå stor effekt utan stora investeringar» förklarar Trine Bråthen.
Bråthen är tydlig med att detta är ett viktigt strategiskt steg inför framtiden.
«Vi vet att bristen på personal blir allt större. Resursbristen är redan kritisk i många mindre kommuner, och därför måste vi tänka nytt för att säkerställa att alla arbetar i linje med sin högsta kompetensnivå och inte minst, att vi behåller våra skickliga medarbetare så länge som möjligt.»
Till andra chefer som överväger digitalisering har hon goda råd:
«Ge dig inte! Använd konkreta exempel från verksamheten. Att lyssna på medarbetarna när de efterfrågar kompetensutveckling är utan tvekan det bästa sättet att undvika både avvikelser, patientklagomål och tillsynsärenden. Patientsäkerheten är förmodligen det tyngst vägande argumentet, men vi vet också att personalens kompetens påverkar trivseln, och därmed också deras förmåga att orka stanna kvar i yrket över tid.»
Våler är en kommun med tydliga ambitioner och engagerad personal.
«Det här handlar inte bara om att göra något för att vi måste. Det handlar om att vilja något mer, säger Kine Blomsnes.»
Och det är precis den sortens människor vi på MedEasy älskar att samarbeta med.
Relaterat
Så gick det till när St. Hansåsen digitaliserade sin internutbildning
Vad händer när ett sjukhus vågar tänka nytt? Minidokumentär från Sörlandet sjukhus
Att plugga är en spännande resa – men också en riktig utmaning. Tempot är högt, mängden kunskap enorm och praktiken kräver att du snabbt omsätter teori till verklighet. Hur gör man då för att inte drunkna i kurslitteraturen och faktiskt […]
Läs mer– En guide för dig som vill känna dig trygg, säker och förberedd!
Läs merSå gick Sabina Tutuncu från kaos till att ha full kontroll över sina studier på sjuksköterskeprogrammet När Sabina började plugga till sjuksköterska beskriver hon känslan så här: “Det var totalt kaos i mitt huvud.” Men med tid, tålamod och ett […]
Läs mer