Vi på MedEasy har samlat våra bästa studietips. Dessa kan hjälpa dig till bättre resultat på tentamen.
Det du lär dig idag, räddar liv i morgon!
Men ännu viktigare: kunskapen du skaffar dig är i första hand avgörande för att du ska bli en riktigt bra sjuksköterska för dina framtida patienter!
Med MedEasy-appen har du alltid möjlighet att repetera, oavsett var du är. Foto: MedEasy
1: Kom i gång Låt inte fadderveckan vara för evigt, kom igång med dina studier!
Den berömda tröskelmilen kan även gälla studier. Det svåraste är att inte plugga, utan att komma igång. MedEasy kan vara till hjälp här. Poppa popcorn och titta på videor, lös flervalsfrågor på bussen och lyssna på poddar medan du tränar.
Det bästa sättet att få en uppgift att verka svår är att skjuta upp den, hävdade Winston Churchill. Om du kommer igång tidigt gör du dig själv en stor tjänst!
2: Håll det flytande Flera år i rad har vi bevisat att hårt arbete redan från början ger bäst resultat.
Vissa studenter jobbar jämnt fördelat, andra djupdyker precis innan tentan. Oavsett vilken typ man är kan det vara bra att sätta upp lite delmål längs vägen, så att eventuella actions fördelas under hela hösten. De kunskaper du skaffar dig den sista veckan innan tentamen kommer med största sannolikhet inte att hålla sig särskilt länge.
Skapa en studieplan med datum för när olika ämnen ska ses över. Kom ihåg att avsätta tid för repetition av varje huvudämne. För dig som ska läsa anatomi och fysiologi i höst har vi skapat en mall av studieplan att ladda ner.
Gå på föreläsningar!
3: Gå på föreläsningar Gå på alla föreläsningar som föreslås via ditt lärosäte. Dina lärare lägger mycket resurser på detta och här har du möjlighet att ställa frågor och engagera dig i professionella diskussioner. Om du förbereder dig genom att titta på våra filmer innan föreläsningen kan du ställa frågor om vad du behöver hjälp med eller är extra nyfiken på.
Förutsättningarna för ett varaktigt lärande kan inte bli bättre än när man ställer frågor till en föreläsare i föreläsningssalen. Det du frågar här kommer du ihåg svaret på!
4: Delta i studiegrupper Hitta någon du kan tänka dig att skapa en studiegrupp tillsammans med. Sök positiva gruppdeltagare med gott humör och bra arbetsinsats. Om du befinner dig i en grupp där alla ägnar sin energi åt att prata om att missa tentan och ingen jobbar: gör något åt det, eller ta dig ur.
Ett bra studiegrupp kan vara hela skillnaden mellan välmående och vantrivsel den sista månaden före tentan.
5: Bli inte passiv Du lär dig bäst genom att lyssna, se, tänka, skriva, formulera, omformulera, skissa, radera och skissa om. Videorna i MedEasy är bra hjälp via syn och hörsel, men resten får du göra själv.
Lös flervalsfrågor och gör anteckningar för hand medan du tittar på videorna. Vår arbetsbok inom anatomi och fysiologi är perfekt för att ta anteckningar i medan du tittar på videorna. Det hjälper dig också att hålla reda på det viktigaste i kursplanen.
Du måste också träna på att återberätta materialet med hjälp av dina egna ord. När vi tipsar dig att stoppa videon för att tänka eller prova själv, bör du göra det.
När du varierar mellan olika arbetssätt kommer din koncentration att hålla längre. För övrigt är det mycket bättre att läsa lite fler gånger om dagen, än att läsa mycket ganska sällan.
6: Ta vara på grundläggande behov Som sjuksköterskor lär vi oss om grundläggande mänskliga behov. Dessa gäller faktiskt även sjuksköterskestudenter! Sömn, kost och fysisk aktivitet påverkar förmågan att skaffa ny kunskap. Det gör också sociala behov och aktiviteter som ger dig energi. Kolla in studentorganisationer och andra aktivitetserbjudanden i din nya närmiljö.
De flesta lyfter bara fram det mest positiva när de pratar om sin egen studietid. Men den här perioden är också ganska krävande. Tveka inte att kontakta studenthälsan om du upplever fysiska, sociala eller psykiska utmaningar. De är experter på studenters hälsa och kan vara goda rådgivare och samtalspartners. Ditt lärosäte har även studievägledare till hands.
7: Fokusera på att förstå Förståelse slår korvstoppning! När du förstår något har du ett mer aktivt förhållningssätt till materialet. Det lagras sedan på ett annat sätt i hjärnan, så att du kommer ihåg det mycket längre än vad som är memorerat.
Det du lär dig nu är som sagt viktigt för att du ska bli en bra sjuksköterska för dina framtida patienter. Målet bör därför vara att kunskapen ska hålla längre än tentamensdagen.
8: Repetera ofta Ytterst få har «klisterhjärnor», vi andra måste repetera. Kom ihåg att avsätta tid för detta under terminen. Flervalsfrågor (MCQ) i MedEasy-appen är ett perfekt sätt att repetera på, var du än är. Ett tips vi har fått från studenter är att tvinga sig själva att göra 10 flervalsuppgifter innan de kan kolla Instagram och andra sociala medier. Kanske blir det lite nördigt, men det funkar!
Flervalsuppgifterna baseras specifikt på de lärandemål och teman som upprepas i tentamen. Statistiskt sett får de som gör fler än 500 av våra flervalsuppgifter godkänt på tentan.
9: Träna på gamla tentafrågor Vänta inte med att kika på tidigare tentamensfrågor till slutet av terminen, använd dem hela tiden!
När hjärnan ställer frågor och får träna ordentligt kommer svaren att kommas ihåg både till tentan och senare i karriären.
Låtsas att det är en tenta och lös problemen. Prova både ensam och tillsammans i studiegruppen. Uppgifter du förklarar och löser på tavlan framför studiegruppen kommer du nog att minnas längre!
Om du ska tenta i sjukdomslära/patofysiologi är det bäst att kika på gamla tentamensfrågor från ditt lärosäte. Det är ofta många uppgifter och teman som upprepar sig år efter år.
Så gick Sabina Tutuncu från kaos till att ha full kontroll över sina studier på sjuksköterskeprogrammet När Sabina började plugga till sjuksköterska beskriver hon känslan så här: “Det var totalt kaos i mitt huvud.” Men med tid, tålamod och ett […]
Vill du maxa din inlärning och få full koll på dina anteckningar i anatomi och fysiologi? Här är fem goda skäl att beställa anatomi- och fysiologiboken redan idag!