Smart planering: Skapa en studieplan idag!

Ett av våra bästa studietips är att vara proaktiv och planera för att få ihop livspusslet under studietiden!

Ingen går till jobbet utan en arbetsplan, krav eller förväntningar. En studieplan ger dig en bättre överblick över det material du ska gå igenom, och den tid du har till ditt förfogande. När du sätter upp delmål längs vägen säkerställer du att du kontinuerligt når upp till dina förväntningar. Då jobbar du lite hela tiden, kompromisslöst och hinner med repetition innan tentan.

För er som ska läsa anatomi och fysiologi till våren.

Vi kan inte bortse från att det är mycket kunskap som måste fastna inför just denna tenta! Det kräver därför mycket tid, arbete och kraft från din sida. Vi vill med detta säga BÖRJA PLUGGA I TID!

En tröst kan vara att vi på MedEasy är redo att guida dig igenom det här. Våra videor på medeasy.se täcker alla generella lärandemål för kursen. Du kan ställa frågor till oss i slutet av varje videoföreläsning om det är något du inte förstår. Det finns även en arbetsbok i Anatomi och fysiologi att köpa via vår webbshop som kan göra det enklare för dig att hänga med när du pluggar, skriva egna anteckningar och skissa i – boken kan vi varmt rekommendera som en go hjälp!

Tips! På första sidan i varje kapitel finns en QR-kod som tar dig direkt till motsvarande flervalsuppgifter att träna på.

Fler Tips! Kanske jobbar du lite extra på sidan av dina studier; försök att undvika det just under denna kurs – här tipsar många studenter om att det behövs 100% fokus på pluggandet för att få tiden att räcka till!

Vi skapade en generell studieplan som inspirationskälla inför HT 2023 som du gärna får ta idéer ifrån, där distribuerades alla våra videor ut över hela höstterminen. Det fanns tid avsatt för repetition och vi tog in «buffertdagar» ifall du skulle hamnat efter i tidsschemat.

Vi rekommenderar att du följer turordningen på samtliga teman på MedEasy.se. Vi tror att vår valda turordning är den enklaste vägen att lära sig på. Med det sagt kan det mycket väl vara så att ditt lärosäte planerar en annan ordning. Vi rekommenderar starkt att du går på samtliga föreläsningar, seminarier och andra lärandeaktiviteter i kursen som ditt lärosäte planerat för. Detta skapar de bästa förutsättningarna för dig för att kunna samla ihop all kunskap och repetera så att du förstår kunskapen på bästa sätt.

Planen är upplagd så att du har en femdagars studievecka. De flesta måste också använda några helger emellan för att hinna med det som inte blev gjort, repetera på, lösa flervalsfrågor/flashcards etc. Vissa studenter kanske inte har möjlighet till det, exempelvis på grund av familjeförpliktelser eller arbete vid sidan av studierna. Vi har därför valt att låta helgerna vara öppna i detta upplägg och då kan du fylla i vilka helger du har annat att göra, vilka helger du tar helt ledigt och vilka helger du vill lägga på studier.

Skapa din egen plan

Kanske är du mest bekväm med att skapa din egen plan från scratch? Eller är du bland dem som inte börjar första terminen? Då har vi har skapat en helt tom översikt över våren som du kan ladda ned här.

Hur används då studieplanen?

Sätt upp väldigt specifika mål för varje vecka. Till exempel; hur många videoföreläsningar du ska ha sett, vilka uppgifter som ska lämnas in och hur många flervalsfrågor du ska ha jobbat med. Vissa mål är lätta att sätta från början, andra kan du behöva justera senare. Avsätt gott om tid!

Allt går inte alltid enligt planerna. Vissa veckor får du mer att göra, andra mindre. Tänk därför på att planen måste kunna justeras längs vägen. De mål du sätter upp kommer att säkerställa att du håller din plan ändå.

Kan du planera terminen tillsammans med en studiegrupp/basgrupp rekommenderar vi det. Då har man samma utgångspunkt från start, och lägger samtidigt grunden för ett bra och givande samarbete. Kanske är det också lättare att bedöma om planen är realistisk.

Tänk på att avsätta tid för fritid, träning, fest och kul. Det är viktigt att markera dagar då du är helt ledig. Jobbar du på regelbundet under hela terminen är detta lättare att få till, och du kan ta ledigt med gott samvete!

Heja Dig! Lycka till med terminen! Och du, hör gärna av dig till oss och berätta hur det går för dig! Vi ska göra allt för att peppa dig!

Dela denna text

Läs mer:

Skapa en studieplan idag!

Ett av våra bästa studietips är att skapa en studieplan. Här får du veta varför och hur, och skall du skriva anatomi och fysiologi tenta i höst har vi fixat en generell studieplan fix & färdig åt dig som tips!

Läs mer