Morgonstund har guld i mun- mer än bara ett talesätt

Det är inte alltid som tiden räcker till. I en vardag fylld av föreläsningar, inlämningsuppgifter, social samvaro, träning och arbete är det svårt att avsätta tid för studier. Många känner nog av detta lite extra när det börjar närma sig tenta.

Det här studietipset är säkert det sista som många vill höra.. För att hinna med studierna på bästa sätt är det väldigt smart att gå upp tidigare och använda sig av morgontimmarna. Detta är inte något som vi på MedEasy har hittat på, utan forskare vid University of North Texas genomförde en studie där 824 studenter tillfrågades om sina sömnrutiner. Resultatet visade att de som var morgonpigga hade ett högre medelbetyg än de som var uppe sent. På morgonen är du inte bara mer produktiv, utan har även bättre hjärnkapacitet än senare på dagen. Läs artikeln här: «Morningness a Predictor of Better Grades in College».

Det visar att morgontimmarna verkligen är guld värda! Dessa timmar kan ge dig en bra start på dagen och genom att ha stora delar av pluggandet gjort på morgonen så blir resten av dagen ledig för annat. På detta sätt kommer studierna inte att hänga över dig resten av dagen, eftersom du redan har gjort det du ska!

För att få den bästa starten på dagen är det smart att börja planera redan kvällen innan. När det redan är planerat vad du ska läsa eller göra behöver du inte lägga någon tid på det på morgonen, utan kan komma igång direkt. Det är även viktigt att lägga sig i tid och få tillräckligt med sömn för de utmaningar som ligger framför dig.

Ett annat bra tips är att träna upp en bra morgonrutin. Goda rutiner på morgonen hjälper dig att hålla dig avslappnad och fokuserad under dagen. Kanske kan du börja dagen med att lyssna på din favoritlåt? Upprepade mönster kommer att göra morgonen mer förutsägbar och avkopplande.

Ett sista tips är att göra det svåraste först. De gör att du fokuserar bättre och kommer igång, samtidigt som du känner att du faktiskt gör något. Så kan du göra mer passivt arbete senare på dagen när du känner dig färdig med de svåra uppgifterna.

Dela denna text

Läs mer: