Mikrobiologi är kul med MedEasy!

Låt de nya videorna från MedEasy om mikrobiologi inspirera dig till ett effektivt och roligt lärande som både ger toppbetyg på tentan och säkra infektionsfria patienter.

I MedEasys nya mikrobiologikurs har alla mikrober fått både personlighet och identitet. Det som brukade vara ganska tung teori har blivit praktiskt relevant och lätt som en plätt att komma ihåg.

Vårt mest erfarna MedEasy-team har fått arbeta systematiskt i två år med att planera och utveckla denna fantastiska kurs från A till Ö. En stor del av jobbet gick ut på att kartlägga kursplanen på alla högskolor och universitet, men de mest imponerande är hur mikrobiologi har blivit roligt, inspirerande och mycket mer praktiskt relevant än någon annan kurs vi jämför oss med. Vi är oerhört stolta över resultatet och det här är ett fantastiskt tillskott till vårt utbildningsutbud.

Videoföreläsningarna täcker generella lärandemål och vi besvarar eventuella frågor

Läser du sjuksköterskeprogrammet eller andra hälsostudier på kandidatnivå täcker vi generella lärandemål. Skulle något vara oklart eller behöver ytterligare förklaring kommer vi att besvara våra användare fortlöpande via tillgängligt feedbackformulär i slutet av alla videor. Detta gäller för övrigt alla videoföreläsningar i MedEasys utbildningsuniversum.

Kursen inleds med en introduktion till centrala och tentamensrelevanta begrepp inom mikrobiologi, och sedan börjar vi med att hälsa på de olika personifierade mikroberna med hjälp av det lite speciella «MedEasy-mikroskopet». Vi avrundar inledningen med korta och tydliga föreläsningar om normalflora, smittspridning och en grundlig genomgång av hur mikroorganismer kan orsaka sjukdom (virulens). Vidare fördjupar vi oss i detaljer om alla de vanligaste och kliniskt relevanta bakterierna, virus, svampar, parasiter och prioner. Alla nödvändiga teoretiska begrepp är elegant invävda i genomgången tillsammans med praktiska exempel och underhållande mikrobiologiska anekdoter i välbekant MedEasy-stil. Under 2023 kommer vi att utöka med ytterligare ett särskilt praktiskt relevant kapitel som går ännu mer på djupet kring antibiotikaresistens, valet av antibiotika och att göra «kloka val».

Mikrobiologi är lättare att förstå och komma ihåg när mikroberna har personlighet

I MedEasy lägger vi ofta pinsamt mycket tid på små grafiska detaljer som ska koppla ihop teori, praktik och helst även en god portion humor. Vi tror att detta bidrar till ett effektivare lärande, vilket gynnar patienterna. En annan «bieffekt» är att vi hoppas vi inspirerar vårdpersonal att vilja förmedla kunskap på ett enkelt och lättförståeligt sätt i alla möten med patienter.

Mikroberna sett genom MedEasy-mikroskopet i inledningen

«Jag tror uppriktigt att våra mikroskopiska badparasiter, kondombärande diplokocker och popcornätande biofilm kan göra en makroskopisk skillnad när vi som vårdpersonal ska förmedla kunskap på ett enkelt och begripligt sätt till våra patienter.»

Stina Kaldestad, ansvarig läkare MedEasy Sverige
Teori kombineras med praktiska exempel och humor i videon om gramnegativa bakterier

Lekfull och kunskapsbaserat på samma gång

Våra videor är uppdaterade, kunskapsbaserade och djupt rotade i den praktiska kliniska vardagen. Videorna är lika relevanta för en student som för en erfaren sjuksköterska som vill repetera eller uppdatera sig om de senaste nyheterna. – Jag är oerhört imponerad och stolt över det arbete våra ämnesansvariga sjuksköterskor har gjort med den här kursen.

Filmupplevelsen är inte riktigt densamma med en biofilm…
Dela denna text

Läs mer: